Infektoitunut haava
Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri
HYKS, Meilahden sairaala
Verisuonikirurgian klinikka
Diabetesklinikka
Infektion oireita:
- Kipu, punotus, turvotus, kuumotus, kosketusarkuus
- Eritys lisääntyy, muuttuu pahanhajuiseksi
- Haavapinnan vuotoherkkyys lisääntyy, granulaatiokudos tummenee
- Paraneminen hidastuu, haavapinta laajenee / syvenee
Tavoite:
- Haavan puhdistaminen infektoituneesta ja kuolleesta kudoksesta - keinoina tehokas haavan pesu ja kuolleen kudoksen poistaminen mekaanisesti puhdistusvälineillä (veitsi, atulat, sakset, kyretti) tai kirurginen hoito (haavan avaus, puhdistusleikkaus ja haavan myöhäissulku).
- Haavan paranemisen mahdollistaminen konservatiivisella hoidolla - haava ei parane ennen kuin infektio on parantunut ja infektio ei parane ennen kuin kuollut kudos ja märkäerite on poistettu.
Puhdistus:
- Suihkuta haavaa kehonlämpöisellä vedellä, kun se on mahdollista
- Haava puhdistetaan aluksi vähintään kerran päivässä. Jos hoitotuote vaihdetaan kahdesti, on suihkutus suositeltavaa myös kahdesti potilaan kunnon salliessa.
- Suihkutusaika riippuu haavasta - mitä tulehtuneempi haava, sen pitempi suihkutus, kuitenkin korkeintaan 5 minuuttia.
- Vuodepotilaan haava huuhdellaan huolellisesti keittosuolaliuoksella tai juomakelpoisella vedellä
- Vetyperoksidiliuosta käytetään harkitusti ja rajoitetun ajan - ei automaattisesti kaikkiin haavoihin eikä lainkaan kapeisiin onkaloihin tai fisteleihin, joiden pohjalle ei näe (kuohuminen saattaa aiheuttaa ilmaembolian tai irtoava karsta tukkia fistelikäytävän)
- Katteinen haava puhdistetaan mekaanisesti jokaisen haavan pesun yhteydessä. Jos jänne, luu tai verisuoni on haavan lähellä, puhdistamisen suorittaa kirurgi.
Tuotteet:
- Hopeatuotteet (AquacelAg, Acticoat), Hydrofobinen sidos (Sorbact)
- Klooriheksidiini-kompressi (Travahex) harkitusti korkeintaan 3-5 vrk, tehokkaampi gram-positiivisiin bakteereihin (esim. Stafylokokki) kuin gram-negatiivisiin bakteereihin (esim. Pseudomonas).
- Kompressi tehdään kastelemalla avatut sideharsotaitokset liuoksella läpimäriksi, jonka jälkeen taitokset puristetaan nihkeän kuiviksi. Jos kompressi on liian kostea, sen imukyky on vähäinen ja kosteus leviää helposti haavaa ympäröivälle iholle, joka hautuu. Kompressit vaihdetaan 2 kertaa vuorokaudessa.
- Laita tarvittaessa kuivia avattuja sideharsotaitoksia lisäämään imukykyä
- Päälle kosteussuluksi Melolin-haavatyyny, erityksen mukaan lisäksi paksumpi haavatyyny (Mesorb, Exu-Dry)
- Sidokset kiinnitetään joustavalla kierresiteellä tai putkiharsolla.
- Haavan ympärystä voi suojata kosteudelta ja ärsytykseltä ihonsuojakalvolla (Cavilon) tai ihoöljyllä (Ceridal)
- Sidosten vaihtoväli on rajussa infektiossa vähintään kerran vuorokaudessa, paranemisen myötä harvennetaan sidevaihtoja hoitotuotteen suositusten mukaan